MITÄ TAPAHTUU RAVINTOVALMENNUKSESSA?

Ilmaiseen ravintovalmennukseen tuli monta hakemusta, kiitos kaikille hakijoille. Valinta oli vaikeaa, sillä olisin halunnut valita teidät kaikki <3. Loppujen lopuksi valitsin Miran. Seuraavaksi voitte lukea, mitä tapahtui ensimmäisellä tapaamiskerralla ja oikeastaan jo ennen sitä.
Ensimmäinen yhteydenotto tapahtuu yleensä sähköpostilla tai puhelulla. Asiakas kertoo lyhyesti, mitä/mihin haluaa apua. Miran kanssa keskustelimme sähköpostitse. Sovittuamme tapaamisesta lähetin Miralle perustietokaavakkeen, ruokapäiväkirjan ja MSQ-kyselyn (=oirekysely) etukäteen täytettäväksi. Pyysin myös miettimään tavoitetta, mitä haluat valmennukselta? On hyvä pohtia omia ruokatottumuksiaan ja miettiä miltä minusta tuntuu? Mikä on huonosti? Mihin haluan muutosta?
Ensimmäinen tapaamisemme kesti hieman alle kaksi tuntia, mikä on aivan tavallinen aika. Kävimme läpi Miran täyttämät kaavakkeet ja ruokapäiväkirjan. Esitin täydentäviä kysymyksiä ja Mira kertoi laajemmin omasta historiasta. Keskustelussa käydään läpi lapsuutta, nuoruutta, lähisukulaisia ja omia muistoja ja tuntemuksia aiheeseen liittyen. Pohditaan liikuntaa, nukkumista, stressiä ja tietenkin syömistä. Keskustelussa on tarkoituksena, että minä ymmärrän taustoja, tämän hetkistä tilannetta ja mihin asiakas haluaa tulevaisuudessa. Yleensä asiakaskin herää ja huomaa asioista myös uusia näkökulmia. Ravintovalmennuksessa onkin tärkeää ohjeiden lisäksi antaa asiakkaalle oivalluksia. Minä annan ruokavalio- neuvoja- ja ehdotuksia, kannustan ja tuen asiakasta muutoksen tekemisessä. Asiakas joutuu ihan itse tekemään ne muutokset, minä ohjaan: YOU CAN DO IT!
Tapaamisen jälkeen lähetin Miralle sähköpostilla ohjeet ja ehdotukset. Tekstiä on monta sivua, mutta tässä vaiheessa ei ole kiirettä. Kannattaa rauhassa lukea ohjeita ja kysyä tarvittaessa lisäneuvoja. Muutosten tekeminen alkaa yhdellä tai kahdella muutoksella ja sille annetaan aikaa. Useimmat muutokset tehdään loppu elämän ajaksi, joten tälle vaiheelle annetaan aikaa. Mira aloittaa tarkkailemalla ruokailujaan; mitä lisää, mitä vähemmän. Myös säännöllinen ateriarytmi on tärkeää.


Miran kommentti ensimmäisen kerran jälkeen: Ensimmäisellä tapaamiskerralla käytiin läpi ruokailutottumuksiani sekä suhdetta ruokaan. Puhuessamme sivuttiin myös muita elämän osa-alueita ja minusta tuntui mukavalta, miten kokonaisvaltaiselta valmennus tuntui jo heti alussa. Tässä ei siis vain yritetty parantaa yhtä elämän osa-aluetta vaan huomioitiin miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Silti ei yritetty kerralla laittaa sitä kaikkea kuntoon, vaan aloitettiin pienillä asioilla kerrallaan. Oli hienoa, että kotiin sai jälkikäteen vielä kirjalliset ohjeet, tapaamisen aikana tuli niin monta hyvää ja yksinkertaista vinkkiä ruokavalion ja tottumusten parantamiseen, että osan vääjäämättä unohti. Valmennus oli kirjallisten ohjeiden pohjalta helppo aloittaa. Ohjeet eivät ole mitään tarkkoja kalorimääriä, joita pitäisi orjallisesti noudattaa, vaan toimivat suunnannäyttäjinä ja inspiraation lähteinä. Pidän niitä keittiössä ja vilkuilen aina silloin tällöin ja päivä kerrallaan muokkaan ruokailutottumuksiani parempaan suuntaan.

Seuraavan kerran tapaamme ensi kuussa. Jatkotapaamisessa käymme läpi asiat, jotka on siihen tapaamiseen mennessä tehty, sen hetkinen vointi ja suunnittelemme seuraavan vaiheen.

 

 

Hyvää alkavaa syksyä!

Tänä syksynä pääset mukaan seuraamaan Miran matkaa ravintovalmennuksessa. Joka kuukauden loppupuolella kerron mitä olemme Miran kanssa tehneet. Voit seurata mitä ravintovalmennuksessa oikein tapahtuu ja kuulet myös Miran kommentteja valmennuksesta.

Tule mukaan tälle sivustolle tai Facebookiin: https://www.facebook.com/phbalanssi

Viikolla 37 voit lukea, mitä tapahtuu ensimmäisellä tapaamiskerralla ravintovalmennuksessa. 

Tervetuloa mukaan <3